Duik de geschiedenis in

TV Serie Langs de Hollandse Waterlinies

De serie 'Langs de Hollandse Waterlinies' is een samenwerking tussen de zenders NH Nieuws, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

In deze 12-delige serie ‘Langs de Hollandse Waterlinies’ ga je mee op ontdekkingstocht in UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Er worden vele locaties bezocht en er komen experts, bevlogen vrijwilligers, ondernemers en andere betrokkenen bij de Hollandse Waterlinies aan het woord. Elke aflevering staat een ander thema in het verhaal van het verleden, het heden en de toekomst van dit bijzondere erfgoed centraal.

Bekijk alle afleveringen onderaan deze pagina. 

 

De verhalen

Wat is het unieke verhaal van het landschap dat strategisch werd ingezet om ons land te verdedigen doormiddel van water. En wat is inunderen nu eigenlijk, hoe ging dat in zijn werk en hebben we daar nu ook nog wat aan? De forten zijn het meest bekend, maar waarom liggen ze op de plekken waar ze liggen, hoe was het leven op de forten en wat gebeurt er nu op al die plekken? Jaren lagen de forten verlaten in het landschap en kon de natuur haar gang gaan. Welke bijzondere flora en fauna kan je vinden op de forten? Dit en nog veel meer komt aan bod in de serie.

 

Bekijk de uitzendingen

  • Bescherming door forten, sluizen en dammen

    Bescherming door forten, sluizen en dammen

    In aflevering één kom je in het Waterliniemuseum in het fort bij Vechten te weten wat de geschiedenis van de waterlinies is en hoe deze precies werken. Daarna ontdek je hoe forten en het landschap daar omheen worden gebruikt voor mooie initiatieven.

    Bekijk aflevering 1

  • Inunderen

    Inunderen

    In aflevering twee is er speciale aandacht voor het thema inundatie: het onder water zetten van land om het de vijand zo moeilijk mogelijk te maken. Sluizen en dammen werden en worden nog steeds gebruikt om land droog te houden, maar konden vroeger in uitzonderlijke gevallen worden ingezet om polders expres onder water te laten lopen. 

    Bekijk aflevering 2

  • Het soldatenleven

    Het soldatenleven

     In aflevering drie kom je te weten hoe het leven voor de soldaten op de forten was. In het Fort bij Edam, dat zoveel mogelijk is ingericht zoals het vroeger was, laat vrijwilliger Hein zien hoe de soldaten het fort en de nabijgelegen sluis verdedigden, wat ze aten en hoe ze aan hun eigen drinkwater kwamen. Ook in het Fort bij Everdingen werd het regenwater opgevangen, dit wordt nog steeds gebruikt voor een bijzonder product.

    Bekijk aflevering 3

  • Natuur op de forten

    Natuur op de forten

     In aflevering vier kom je alles te weten over de natuur op en rond de forten. Je reist mee naar het Fort bij Giessen dat normaal gesproken is afgesloten voor bezoekers, en naar het Munnikenland rond Slot Loevestein. Dit vroegere boerengebied is teruggegeven aan de natuur en een waterbuffer vol leven geworden. 

    Bekijk aflevering 4

  • Gebruik van de forten

    Gebruik van de forten

    In aflevering vijf leer je alles over het nut van de forten. Waarom zijn er eigenlijk zoveel, verspreid over het hele gebied van de Hollandse Waterlinies? En welke andere functies konden forten hebben naast het verdedigen van het land, rivieren en sluizen?

    Bekijk aflevering 5

  • Hoe steeds meer forten herleven

    Hoe steeds meer forten herleven

    In aflevering zes zie je hoe steeds meer forten een nieuwe bestemming krijgen. Na het gebruik als verdedigingswerk hebben veel forten een andere functie gekregen, bijvoorbeeld als restaurant, expositieruimte of zelfs als wellnessresort. Margreet bezoekt het Fort van Hoofddorp, Fort bij Kudelstaart en Fort Resort Beemster.

    Bekijk aflevering 6

  • Modern natuurbeheer

    Modern natuurbeheer

    In aflevering zeven kom je te weten hoe de natuur op de forten zo wordt beheerd, dat bijzondere planten en dieren er hun thuis vinden. Op het Fort bij Rijnauwen laat boswachter Tineke Harlaar zien hoe de erfenis van soldaten die vroeger op het fort gelegerd waren, nog steeds van pas komt. In Krommeniedijk laat boswachter Jeroen Engelhart zien hoe het inundatieveld een nieuwe functie heeft gekregen.

    Bekijk aflevering 7

  • Waterbeheer

    Waterbeheer

    In de achtste aflevering van Langs de Hollandse Waterlinies staat watermanagement centraal. Sluizen die vroeger werden ingezet om het land onder water te kunnen zetten, worden vandaag de dag nog gebruikt voor de waterhuishouding. 

    Bekijk aflevering 8

  • De forteilanden

    De forteilanden

    In aflevering negen is er aandacht voor een forteiland dat Amsterdam beschermde vanaf het water: Pampus. Als Nederland werd aangevallen over het water van de Zuiderzee, beschermde Pampus Amsterdam tegen de vijand. Het forteiland opereerde vroeger onafhankelijk van de wal en streeft dat ook vandaag de dag na. 

    Bekijk aflevering 9

  • De Vestingen

    De Vestingen

     In de tiende aflevering is er speciale aandacht voor de vestingen. Deze superstrategische plekken namen een bijzondere rol in in de Hollandse Waterlinies. Maar waarom liggen de vestingen specifiek op deze plekken? 

    Bekijk aflevering 10

Uitzendingen

De serie is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH Nieuws, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant. Elke omroep zendt de serie uit op haar eigen kanalen. Hieronder kun je de actuele uitzenddata onder voorbehoud bekijken. Houd deze pagina in de gaten voor updates of volg de Hollandse Waterlinies op Facebook en Instagram.

Omroep Uitzenddata
Omroep Gelderland Online en op TV te zien in 2024
Omroep Brabant In 2023 te zien op Brabant+ (het gratis Video on Demand platform van Omroep Brabant) en in 2024 te zien op TV