Tussen Lek en Waal
Steeds zuidelijker voert het tracé van de Hollandse Waterlinies. Het gebied tussen de Lek en de Waal begint bij Everdingen en voert verder naar Culemborg, Leerdam, Asperen en helemaal tot aan Tiel. Hier kwam via een inlaatsluis het inundatiewater het gebied binnen. Vaar met het Liniepontje heen en weer over de Lek vanaf Werk aan de Groeneweg naar Werk aan het Spoel en Fort Everdingen en geniet van het uiterwaardengebied en de Betuwe die zo bekend is om de fruitbomen.
Geofort
In Fort aan de Nieuwe Steeg vind je Geofort, een educatief themapark over cartografie, navigatie en natuur. Alle zintuigen komen aan hun trekken in dit museum, waar je kunt speuren en klauteren in de Vleermuisspeurtuin, bouwen in de interactieve zandbak of je neus de kost kunt geven in het geurendoolhof.
Geef je zintuigen de kost in GeofortForten - aan het water en in het groen
Eten en drinken - tussen Lek en Waal
Diefdijklinie
Als een lang, groen lint steekt de Diefdijk boven het landschap uit. Deze dijk bestond al in de 13e eeuw en verbindt Fort Everdingen met Fort Vuren. Voordat de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd beschermde de dijk Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard tegen overstromingen. In de 19e eeuw werd de dijk ingepast in de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het water uit de Betuwe tegen te houden. Dit was een groot inundatiegebied. Ook bood de Diefdijk dekking aan soldaten en fungeerde als uitkijkpunt. Nu kun je er prachtig over wandelen en fietsen.
Wandelen - door uiterwaarden en fruitgaarden
De Doorgezaagde Bunker
Aan de Diefdijk in Culemborg ligt een bijzonder object: een groepsschuilplaats uit de Hollandse Waterlinies, die dwars doormidden is gezaagd. In 2010 is de bunker in tweeën gedeeld door met een diamantzaag door het metersdikke gewapende beton te zagen. Dit monnikenwerk duurde wel vier weken, maar het resultaat is er zeker naar! Een stuk van een meter breed is losgezaagd en verwijderd, waardoor je nu tussen de twee helften van de groepsschuilplaats heen kunt lopen. Het pad door de bunker loopt vanaf de dijk tot over het water. Aan de randen van het pad staan palen die de waterhoogte bij inundatie aangeven.
Bezoek de Doorgezaagde BunkerOvernachten - dromen tussen de fruitbomen
In de voetsporen van Jan Blanken
Spring op je fiets en stap in de voetsporen van waterstaatkundige Jan Blanken (1755 - 1838). Hij was de uitvinder van de bijzondere waaiersluis die door één persoon geopend kon worden en tegen de waterdruk in, terwijl de sluisdeuren tonnen wogen. Tijdens deze Jan Blanken fietsroute kom je langs een aantal van deze sluizen bij Fort Asperen en Gorinchem, en een voormalig exemplaar bij Werk aan het Spoel.
Bekijk deze fietsroute