Leerdam
Het gezellige Leerdam heeft veel te bieden op het gebied van de glasindustrie en geschiedenis. Vlak buiten de stad vind je een aantal prachtige elementen die je herinneren aan de historie van de Hollandse Waterlinies.
Fort Asperen
Fort Asperen is één van de mooiste torenforten van de Hollandse Waterlinies. Op het dak van het fort is een bijzondere en kunstzinnige glaskoepel geplaatst. Laat e rondleiden door de vrijwilligers en luister naar hun boeiende verhalen. Daarnaast kun je genieten van een heerlijke lunch, borrel of diner in de genieloods of op het terras.
Lees meer over het fort en de geschiedenisKom wandelen of fietsen - rond Leerdam
-
Jan Blankenroute (76 KM)
Ingenieur Jan Blanken had een belangrijk aandeel in de waterwerken van de Hollandse Waterlinies. Volg zijn sporen op de fiets met deze route.
Bekijk deze route -
LF Waterlinieroute (410 KM)
Met de LF Waterlinieroute verken je het volledige tracé van de Hollandse Waterlinies én de Zuiderwaterlinie.
Spring op de fiets -
Waterliniepad (350 KM)
Het Waterliniepad is een 350 kilometer lang wandelpad die start in Edam en loopt langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Trek je wandelschoenen aan -
Rondje Diefdijk (61 KM)
Als een lang, groen lint steekt de Diefdijk boven het landschap uit. Met deze mooie fietsroute volg je het volledige tracé van de dijk.
Bekijk deze route
GeoFort
Bij GeoFort draait alles om de aarde. Je leert er over energietransitie, klimaat en watermanagement. Verken aardlagen in het interactieve Science Center, verdwaal in het klimaatdoolhof of bouw de hoogste toren die tegen een aardbeving kan. Ben je klaar met ontdekken? Schuif dan aan in Restaurant de Wereldpan voor een heerlijke pannenkoek.
Meer over GeoFortDiefdijklinie
De Diefdijk bestond al in de dertiende eeuw en verbindt Fort Everdingen met Fort Vuren. De dijk beschermde Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard tegen overstromingen. In de negentiende eeuw werd de dijk ingepast in de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het water uit de Betuwe tegen te houden, want dit was een groot inundatiegebied. Ook bood de dijk dekking aan soldaten en fungeerde als uitkijkpunt. Nu kun je er prachtig over wandelen en fietsen, en de kunstwerken langs de dijk bewonderen, zoals bijvoorbeeld de doorgezaagde bunker.
Meer over de Diefdijklinie